Günümüzde Adet Projesi

Günümüzde Adet Projesi, “Adet Yoksulluğu” olarak bilinen, adet olan bireylerin adet dönemlerinde ped, tampon gibi ürünlere erişiminin kısıtlı olması konusuna; ayrıca yine aynı çerçevede, temiz ve güvenli kişisel temizlik kullanım alanlarına ve adet konusunda yeterli bilgiye erişimin kısıtlı olması konusuna eğilmeyi ve bu çerçevede faaliyetler yürütmeyi amaçlamaktadır.
Bu proje kapsamında adet konusunda çeşitli kesimleri bilgilendirme amaçlı beş farklı çalışma gerçekleştirilmiştir.
Adet Yoksulluğu, adet olan bireylerin hayatını sosyal ve ekonomik açılardan olumsuz etkileyebilmekte ve yaşanılan toplum içerisinde sistematik bariyerlerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu, toplumsal olduğu kadar evrensel bir sorundur.
Günümüzde Adet Projesi kapsamında; toplum içinde adet algısı, genel sağlık bilgisi ve adet ürünlerine erişim hakkında aktif farkındalık ve savunuculuk çalışmaları yürütülecektir. Bu bağlamda, bir çatı altında iki proje geliştirilmiş ve bu iki projenin alt bölümlerinde de farkındalık ve diyaloğu artırmaya yönelik bilimsel veri paylaşımı; anketler aracılığıyla tecrübeye dayalı bilgi toplama; erişimi ekonomik olarak kolaylaştırmak için vergi miktarı değişiminin savunuculuk yoluyla yasal mevzuatlara yansıtılması için çalışmalar ve eğitim sistemine genel sağlık ile adet konularının dahil edilmesini sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetler oluşturulmuştur. Bu paylaşım, çalışma ve faaliyetler hem proje yönetim grubu ile toplumun söz konusu kesimi arasında karşılıklı olarak; hem de sosyal medya ile çeşitli yayın organları ve kanallar aracılığıyla hayata geçirilecektir.
1. Etimolojik Sözlük
Adet ile ilişkili olan tüm teknik terimlerin tanımlarının yer aldığı görsel içerikli bir sözlüktür. Sözlüğe buradan ulaşabilirsiniz.
2. Kanaat Önderleri Çalışması
Toplumumuzda farklı kesimleri temsil eden bireylerin adet ile ilgili deneyimlerini paylaştıkları video ve görsellerden oluşan bir kaynaktır. Video ve görsellere buradan ulaşabilirsiniz.
3. Herkes İçin Adet Kitapçığı
Farklı toplumsal rollerdeki kişilerin, örneğin öğretmen, işveren ve ebeveyn olarak adet konusunun nasıl ele alınabileceğini ve adet ile ilgili temel bilgileri anlatan kitapçıktır.
Kitapçığa buradan ulaşabilirsiniz.
4. Bilgilendirme Toplantıları
Proje kapsamında çeşitli sivil toplum örgütü ve kurum temsilcilerine yönelik iki adet bilgilendirme toplantısı ve söyleşi gerçekleştirildi. Toplantı içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz.
5. Kırmızı Alanlar:
Kırmızı alanlar, adet görmenin (menstrüasyonun) farklı deneyimlerine dair konuşmaları paylaşmayı, bu deneyimleri özelden çıkarıp kamuya taşımayı ve toplumsal bir norm haline dönüşen adet tabusu ile mücadele etmeyi amaçlar. ‘Adet denilince aklınıza ne gelir?’ sorusundan oluşan tek soruluk anket çalışmasından elde edilen cevaplarla hazırlanan ses kayıtlarının dinletildiği kırmızı renk çadırlar, Lefkoşa’da Kumsal Parkı, Kızılbaş Parkı ve Sarayönü Dikilitaş Meydanı’nda, Girne’de Ramadan Cemil Meydanı, Ecevit Caddesi ve Alsancak Milli Parkında geçici süreliğine sergilenmiştir. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
#KırmızıAlanlar
#GünümüzdeAdet
#KişiselAmaSırDeğil
#TabuDeğilİnsanHakkı
Kırmızı alanlarda dinletilen ses kayıtlarını buradan dinleyebilirsiniz
Opinion Leaders’






















Proje Yürütme Ekibi
- Tigün Ertanın
- Ilgın Çağnan-Çakkol
- Esra Plümer-Bardak
